Om Q-tron Audio

Q-tron startades redan 1976 av min bror Ulf och jag själv Hans Beijner för att utveckla och bygga specialelektronik, genom åren har vi gjort diverse legojobb och specialkonstruktioner till försvaret och industrin. Vi har aldrig jobbat heltid med detta utan har haft fulltidanställningar och kört detta vid sidan om. Själv har jag jobbat som specialist på kretslösningar inom radiokonstruktion och haft andra tekniska poster inom Ericsson. Min bror har bla jobbat med service och försäljning.

Mitt intresse för rör började tidigt och jag byggde mitt första rörsteg vid 15års ålder, genom åren blev det diverse byggen, även OTL men det var när jag upptäckte röret 6C33C när jag jobbade i Japan som jag seriöst började att konstruera ett bättre OTL steg. Detta OTL steg som var färdigt i sin första variant 2000 har sedan förfinats genom åren fram till den slutliga produkt som nu finns färdig, tex har vi adderat aktiv brus reducering och distorsions kancellering.

Efter att Dick Olsher från Enjoythemusic lånade ett PA12 steg och skrev en mycket positiv recension så har många förfrågningar kommit in och vi har levererat PA12 till flera olika länder i Europa och Asien.

Konsult uppdrag, konstruktion av rörförstärkare

Vi kan ombesörja konstruktion av olika typer av rörförstärkare som konsult uppdrag. Vi kan utveckla förstärkare som ett färdigt kretsschema inklusive val av komponenter men också upp till leverans av färdig och testad prototyp.

Om OTL förstärkare

Vad är bra med OTL förstärkare och varför har då de flesta rörförstärkare en utgångstransformator?

I de flesta rörförstärkare används en utgångstransformator för att att koppla rören till högtalaren. Anledningen är att de flesta rör har hög utimpedans i storleksordingen kohm medans högtalare oftast har en impedans på 4 - 16 ohm.

Att göra en bra utgångstransformator är inte lätt och även i mycket bra rörförstärkare så sätter transformatorn gränser för förstärkarens prestanda. Transformatorer har begränsat frekvensomfång och ger extra distorsion, fasvridningen i den orsakar också instabilitet vid användning av motkoppling.

OTL (Output Transformer Less) förstärkare

För att slippa använda utgångstransformator så finns 2 vägar, antingen så kan man göra högtalare som har så hög impedans att de kan anslutas direkt till rören eller så får man använda rör som kan ge så hög ström att de kan anslutas till vanliga standard högtalare. Metoden med högimpediva högtalare användes delvis framgångsrikt av bla Philips som tillverkade högtalare med 800 ohms impedans och Philips tog också fram speciella rör, (tex EL86) som kunde användas att bygga förstärkare för dessa högtalare. Nackdelen med denna metod var att högtalarna var svåra att tillverka och lätt gick sönder så den metoden har helt övergivits.

Moderna OTL förstärkare som kan anslutas till vanliga högtalare har tillverkats sen 50-talet av flera olika tillverkare, de rör som har använts är antingen boosterpentoder som tidigare användes för avlänkningskretsar i rörbestyckade TV apparater eller trioder som togs fram för spänningsregulatorer.

Ljudet från en OTL förstärkare

En del säger att alla förstärkare låter lika och att det inte spelar någon roll vilken man använder. Man behöver bara lyssna på våra OTL förstärkare och jämföra med andra förstärkare för att inse att detta inte stämmer. Jämför gärna våra OTL förstärkare med andra förstärkartyper tex bipolära eller FET transistor förstärkare eller rörförstärkare av SET eller push-pull typ, det är ganska lätt att höra skillnad och ni kan själv avgöra vad ni tycker låter bäst.

Vi vill beskriva ljudet i våra förstärkare som kristallklart med en bred och djup ljudbild där både låga och höga frekvenser blir klarare än med konventionella rörförstärkare. Jämfört med rörförstärkare av push-pull typ med transformator så ger våra förstärkare ett klarare ljud med förbättrad transientåtergivning. Jämfört med SET förstärkare ger våra förstärkare ett klarare ljud men utan ett spår av det tröttande ljud som man ofta får med transistorförstärkare. Om ni gillar ljudet från SET förstärkare så uppmanar vi er att lyssna på våra förstärkare, ni kommer att upptäcka att ljudet får en extra dimension utan att något förloras.

OTL kretslösningar

Även om många olika kretslösningar har använts för OTL förstärkare genom åren så används numera främst antingen den sk Futterman kopplingen eller den sk Circlotron kopplingen. Efter många tester så har vi på Q-tron Audio valt att använda en variant av Futtermankopplingen, (sk inverterad Futterman).

Den valda kopplingen har många fördelar:

Kretslösningen vi använder har speciellt fördelen att den ger lägre utimpedans än någon annan OTL koppling och att därför färre rör behöver användas för en given uteffekt. Många kommersiella OTL förstärkare använder många parallellkopplade utgångsrör för att uppnå hög uteffekt och låg utimpedans. Dessa förstärkare kan uppvisa problem med tex termisk strömrusning eftersom även matchade rör åldras olika och då får olika data.

Genom att vi kan använda bara 2 utgångsrör för 25W uteffekt så slipper vi alla problem med parameterspridning och problemet med termisk strömrusning är därför eliminerat, resultatet är en förstärkare med mycket hög tillförlitlighet. I våra nya 80W monoblock använder vi parallellkopplade slutrör men dessa är kopplade med lastfördelningsmotstånd för att undvika strömrusning, uteffekten blir då något lägre men det får man igen genom bättre tillförlitlighet.

Unika fördelar med Q-tron Audio OTL-förstärkare

Våra OTL-förstärkare erbjuder unika fördelar jämfört med OTL-förstärkare från andra tillverkare:

OTL amplifier safety

We fully realise that customers would not appreciate either that their expensive speakers burns out or that they get an electric shock if they are accidentally touching the speaker terminals. Even so there are some OTL amplifiers on the market where these risks are obvious. Our OTL amplifiers have a built in circuit that assures that there is no risk of burning your expensive speakers or any risk for electric shock. Our speaker protection consist of a circuit that sense any level of harmful DC voltage on the output and in that case switch of the amplifier, as additional protection ultrafast fuses are also used. By applying a modified Futterman circuit the risk of electric shock is completely eliminated, our amplifiers are safe to use also with headphones.